• Professeur

Doctorat, Université de Poitiers, 1993
Maitre de Conférences, 1993

Professeur, 2010

Responsabilités

  • Responsable du Département d’enseignement Biochimie et Biologie Moléculaire
  • Membre du CA de la Société Française de Microbiologie (SFM)

  • Responsable de la section Microbiologie Environnementale de la SFM

Thèmes de Recherche

Interactions amibes-bactéries

Nous étudions les amibes et leurs interactions avec des bactéries, notamment pathogènes (Legionella, Mycobacterium…). Les amibes sont des protozoaires qui se nourrissent de bactéries et les digèrent mais certaines résistent à cette digestion. Ainsi, les amibes sont décrites comme des réservoirs et des « terrains d’entrainement » pour ces bactéries pathogènes. Nos objectifs sont de décrire la diversité des amibes, de comprendre leur développement et d’étudier leurs interactions avec les bactéries.

Mots-clés

Amibes, eau, pathogénicité, écologie

Publications représentatives

https://orcid.org/0000-0002-1224-4059

  1. Delafont V., Brouke A., Bouchon D., Moulin L. & Héchard Y. (2013) Microbiome of free-living amoebae isolated from drinking water. Water Res 47:6958-65
  2. Portier E, Zheng H, Sahr T, Burnside DM, Mallama C, Buchrieser C, Cianciotto NP, Héchard Y. (2015) IroT/mavN, a new iron-regulated gene involved in Legionella pneumophila virulence against amoebae and macrophages. Environ Microbiol. 17:1338-50
  3. Fouque E, Yefimova M, Trouilhé MC, Quellard N, Fernandez B, Rodier MH, Thomas V, Humeau P, Héchard Y. (2015) Morphological study of the encystment and excystment of Vermamoeba vermiformis revealed original traits. J Eukaryot Microbiol. 62:327-37
  4. Delafont V, Samba-Louaka A, Cambau E, Bouchon D, Moulin L, Héchard Y. (2017) Mycobacterium llatzerense, a waterborne Mycobacterium, that resists phagocytosis by Acanthamoeba castellanii. Sci Rep. 7:46270.
  5. Perrin Y, Bouchon D, Delafont V, Moulin L, Héchard Y. (2019) Microbiome of drinking water: A full-scale spatio-temporal study to monitor water quality in the Paris distribution system. Water Res. Feb 1;149:375-385.

 

Full Professor

Main responsabilities

  • Head of Department Biochemistry and Molecular Biology
  • Member of the Board of the French Society of Microbiology (SFM)
  • Head of the Environmental Microbiology section of the SFM

 

Research interests:

Amoeba-bacteria interactions

We study amoebae and their interactions with bacteria, particularly pathogens (Legionella, Mycobacterium, etc.). Amoebae are protozoans that feed on bacteria and digest them, but some bacteria resist this digestion. Thus, amoebae are described as reservoirs and “training grounds” for these pathogenic bacteria. Our objectives are to describe the diversity of amoebae, to understand their development and to study their interactions with bacteria.

Keywords (5)

Amoeba, water, pathogenic bacteria, ecology